Sænk temperaturen i soveværelset om sommeren

Få en ordentlig nattesøvn når det er varm om sommeren

 Vi elsker den danske sommer, når den endelig er her. Vi nyder varmen og solen og alt det, som sommeren bringer med sig. Der er dog et enkelt men: Det kan være svært at sove om natten på de hede, lyse sommernætter

 

sænk temperaturen i soveværelset
 Luft ud i soveværelset

 Der er dog heldigvis noget, du kan gøre for at sænke temperaturen i det varme soveværelse. Det får du nogle gode tips til her. Luft ud i soveværelset Når den varme sommerluft har stået stille i soveværelset hele dagen, så er det en god idé at få skiftet luften ud. Det kan du gøre ved at lufte grundigt ud med et gennemtræk i et kvarters tid. Det giver en umiddelbart nedkøling, da luften udenfor er køligere end luften i soveværelset. Sænk temperaturen i soveværelset nemt og enkelt. På de meget varme nætter vil temperaturen i rummet dog snart stige igen. Her kan det være godt at sørge for, at luften cirkulerer. Det kan enten være i form af et gennemtræk, der ikke er alt for kraftigt eller ved hjælp af en ventilator.

Forebyg, at soveværelset bliver for varmt

 Du kan godt gøre noget for at forebygge, at soveværelset bliver alt for lummerhedt i løbet af dagen. Det handler om at skærme af for solen, så varmen ikke bliver så direkte. Det kan du gøre på flere måder. Det behøver ikke at være besværligt. Her er en håndfuld enkle forslag:

 • Hæng noget ret tykt stof uden for vinduerne. Der skal gerne være en vis afstand imellem stoffet og vinduet, så der kommer noget ventilation
 • Sæt skodder for vinduerne, og lad dem være lukkede i løbet af dagen
 • Lad vinduet stå på klem med et kraftigt gardin for
 • Sæt en markise, paraply eller et segl op, sådan at solens kraftige stråler ikke når vinduet
 • Et velisoleret hus bliver ikke nær så overophedet.
umbrella in clouds
A girl in storm

Brug en hvid parasol eller paraply som sol-breaker

 Noget af det smarteste, du kan gøre for at sænke temperaturen i soveværelset, er at sætte en hvid parasol eller paraply foran vinduet. Det kan være på altanen eller i haven, og der skal være lidt afstand hen til den. Den vil ligesom frastøde eller omdirigere strålerne, så de ikke kommer direkte ind i rummet. Det er en metode, som er ganske enkel, og som er ret effektiv. Desuden kan du jo bruge parasollen i løbet af dagtimerne på terrassen eller på altanen. Her gør den hvide farve også gavn, da den både er med til at nedkøle og til at skærme af for solens kraftige stråler og varme.

Flere tips til at køle soveværelset ned

Der er også andre måder at sænke temperaturen på soveværelset. Vær dog opmærksom på, at nogle af forslagene indebærer en øget risiko for indbrud. Grad af denne risiko afhænger dog af din boligtype.

 • Lad vinduet stå åbent. Det er sundt at sove med vinduet åbent, og det vil også sænke temperaturen i rummet. Vær dog opmærksom på, om det er for risikabelt med hensyn til indbrud.
 • Sæt et myggenet foran vinduet. Det ændrer ikke noget ved temperaturen i rummet, men det kan helt sikkert gøre din nat mere behagelig.
 • Lad døren til rummet stå åben. Når døren til soveværelset er lukket, står luften stille. Med en åben dør vil der være lidt cirkulation af luft, hvilket hjælper med at sænke temperaturen og udskifte luften.
 • Hold ventilationskanalerne i vinduerne åbne. Nogle vinduesrammer har integrerede ventilationsventiler. Hvis det er tilfældet for dine vinduer, skal du lade dem stå åbne. Det giver lidt ventilation uden at du behøver at ligge i træk.
 • Sæt en propelfan i loftet. En propelfan eller en loftventilator kan sikre, at luften ikke er så stillestående. Det hjælper med, at luften ikke føles så trykkende.
 • Brug aircondition. Med et klimaanlæg kan du opretholde en selvvalgt temperatur hele natten. Vær forsigtig med ikke at have en temperatur, der er for lav, da det kan føre til en kedelig sommerforkølelse.
 • Sov under et lagen i stedet for en dyne. En dyne kan være alt for varm at sove med om sommeren. Her kan du erstatte den varme dyne med bare et dynebetræk eller et lagen. Det gør natten mere behagelig.
 • Tag et koldt bad. For at køle din kropstemperatur ned kan du tage et køligt brusebad. Du kan også fylde din varmepude med koldt vand og dermed opretholde den lavere temperatur, når du går i seng.

De varme tropenætter er ret sjældne i Danmark, så vi er ikke så vant til dem. Når de er her, er det derfor smart at gøre brug af en eller flere af de nævnte tips.”